lördag 20 juni 2015

En träningsform jag älskar...

En träningsform. Vaddå EN? Men okej, det får bli den träningsformen jag älskar mest just nu som blir dagens tema för #uppochhoppaijuni.

Jag tänkte prata om styrketräning. Det betyder inte att jag har slutat älska löpning och NMT, det betyder bara att just nu har jag som allra roligast i gymmet, okej?

I många år led jag av "gymfobi". Sen gick jag halvhjärtat dit och körde lite övningar för armarna med hantlar och lite situps och ryggövningar på boll, jag var av den fasta övertygelsen att ben behövde jag inte träna eftersom jag cyklade och sprang en del och dessutom ville jag absolut inte riskera att mina ben blev större! Så fel jag hade!

Jag började träna med PT, ungefär samtidigt blev jag diagnosticerad med utmattningsdepression och hade plötsligt hur mycket tid som helst (och jävligt lite energi). Styrketräningen och löprundorna blev min räddning och då upptäckte jag också att styrketräning är en förutsättning för att jag ska kunna springa.

Under de senaste åren har jag tagit mig från gymfobi till gymälskare. Jag har gått från att vara rädd för skivstången och tänka att "det där är inget för mig" till att hjälpa andra i sin träningsresa. Styrketräning är fantastiskt på många sätt och det behöver inte innebära brutaltunga lyft och "byggarmuskler" (som för övrigt är ganska svåra att få!). Styrketräning är ett sätt att hjälpa kroppen på rätt väg - stärka upp svagheter, balansera upp obalanser, bli stark och hållbar. Ja, jag gillar det styrketräningen gör med min kropp, jag gillar mina synliga muskler, men jag gillar de mentala effekterna ännu mer.

När jag kommer in i gymmet och ska träna själv har jag ett fokus: Mitt träningsprogram. Teknik, rörelseomfång, muskelkontakt. Jag noterar noga vikter och belastning. Känner efter om jag orkar mera, lastar på, biter ihop. GÖR. Efter passet har jag allt som oftast ett stort leende, är lätt skakig i berörda muskler (benpass givetvis värst!) och är nöjd. Noga med att berömma mig själv och våga skryta om det som gick bra just i dag.

Jag älskar att styrketräningen har hjälpt mig bygga en kropp som är hållbar och stark. En kropp som håller för det jag utsätter den för - 9 mils transportcykling varje vecka, PT-jobb, löpträning, löpcoaching, NMT som instruktör och deltagare. Lopp på asfalt, lopp i terräng, hinderbanor. Jag har varit relativt skadefri sen jag började styrketräna och är medveten om att styrketräningen behövs!

Inga kommentarer: