torsdag 21 juni 2012

MTB-premiär!

I dag har jag cyklat mountainbike "på riktigt" för första gången. Jag har visserligen testat nån runda på en timme i en skog en gång för ungefär 100 år sedan men det här var andra grejer. Inlärningskurvan blev minst sagt ganska brant eftersom jag varken kunde växlarna eller bromsarna ;-) Etapp 1 var att ta sig från hotellet till centrum för att hitta nånstans där vi kunde hyra eller köpa cykelhjälmar eftersom hotellet inte tillhandahöll såna och vi inte tog med dem hemifrån. Missionen lyckades och sen gav vi oss av genom gatorna för att hitta liftstationen (en annan lift än den vi åkte igår alltså)

Nästa utmaning var att få med sig cyklarna i en kabinlift men det visade sig gå alldeles utmärkt bara man ställde dem på rätt sätt. Och så fick vi njuta av utsikten i ungefär en kvart innan det var dags att kliva av liften och ge sig ut på bergsetappen! Vi hade laddat med karta och ruttbeskrivning och tyckte att vi hade ganska bra koll men vi blev klokare tror jag.... Första biten gick i alla fall upp, upp och upp mot toppen. Tillräckligt brant för att man behövde riktigt låga växlar och varje gång jag växlade fel gick det åt helvete och jag fick kliva av cykeln och gå en bit tills det blev någorlunda flackt och jag kunde få fart igen... Jag svor en hel del men nu har jag lärt mig vad man gör med högerhanden. Pekfinger = uPP och Tumme = LäTT. Mnemoteknik för blondiner :-)

Efter en topp och en utsikt gick det neråt. Mera inlärningskurva, nu på bromsarna. Det tog ett tag innan jag lärde mig att lägga vikten på bakhjulet så att bromsarna funkade som de skulle! Men trägen vinner och envis är jag ju, så det gick hyfsat bra. Efter första nerförslöpan var det väl vi insåg att vi tydligen hade följt fel skylt där uppe på toppen. Och ingen av oss var särskilt sugen på att cykla upp igen utan vi sa att vi löser väl det, den här vägen går också ner.... Vidare gick det och vi kom till ett trevligt värdshus där vi tog ett kort stopp och drack varsin halvliter flädersaft. Sen fortsatte vi och här valde vi fel väg för andra gången - vi cyklade nästan hela vägen upp på ett berg innan vi hittade nån att fråga och insåg att det bara var att vända ner igen, förbi värdshuset och sen svänga vänster. Oh well. Inte undra på att vi inte såg några skyltar...

På't igen och nu var det mestadels neråt tills vi landade i grannbyn och kunde cykla genom dalen sista kilometrarna hem. Vi avverkade runt 36 km i dag på ungefär 4 timmars cykling (jag stoppade pulsklockan när vi pausade) så fort går det ju inte, varken uppåt eller neråt! Men det var väldigt roligt och jag cyklar gärna MTB igen, hoppas vi hinner med en tur till under veckan.

1 kommentar:

Sofiae sa...

Åh vad härligt det låter!