lördag 15 februari 2014

Middagstipset: Snabb laxpasta

Joakim säger att det här är så gott att man kan servera det för knugen. Och jag är benägen att hålla med! Det här är i allra högsta grad ett "på känsla"-recept så ni får finna er i brist på exakta mängder - men konceptet är så bra att jag ville dela med mig. Det är Joakims recept men jag har frågat om lov :-)

Du behöver:
Lax - kallrökt eller kanske hälften kallrökt och hälften gravad. 125-150 g per person - eller lite till.
Lime - 2-3 stycken
Dill - färsk eller fryst
Olivolja
Vitpeppar
Bra tagliatellepasta

Eventuellt en skvätt vitt vin, några droppar hummerfond, mogen avocado

Strimla laxen fint och lägg i en skål. Riv i limeskal och pressa i limesaft. Häll i lite olivolja och smaka av så syrligheten stämmer. Limesaften kommer tillaga laxen lite lätt, som ceviche ungefär. Krydda med dill och vitpeppar, justera eventuellt med några droppar hummerfond. Koka pastan, häll av vattnet och häll på laxen med sin marinad och veva runt det i pastagrytan så laxen får lite värme. Häll i lite vitt vin och kanske lite mera olja om det känns torrt.

Servera med en limeklyfta on the side om nån vill justera syran och kom ihåg att hälla lite av spadet över varje portion. Om man är som Joakim äter man det såhär rakt av och njuter. Om man är som jag slänger man i en fint tärnad perfekt mogen avokado och njuter ännu mer. Om man är som vi dricker man ett gott vitt vin till - i dag en vit Bourgogne, smakrik och torr.

Superenkelt - tar kanske 10 minuter - och väldigt, väldigt gott!

Inga kommentarer: