fredag 21 februari 2014

Var hittar du din motivation?

Jag får ofta den frågan. Fast i lite andra formuleringar kanske... Som:
  • Vilket mål tränar du för nu?
  • Hur ORKAR du träna så mycket?
  • Har du tränat nu igen?
  • Jaha, vad ska du träna i dag?
  • Men räcker det inte snart?
 Lite är det så att folk är nyfikna på min drivkraft. Vad det är som får mig att sätta mig på cykeln 06.30 så att jag hinner gymma innan jobbet. Varför jag fortsätter mina träningspass trots att det gör svinont, och vad som motiverar mig att springa intervaller med ett tjejgäng varje tisdag.

Jag motiveras främst av resultat - är fortfarande prestationsdriven. Jag tävlar allra mest med mig själv! Tävlar mot mina egna resultat vecka för vecka i gymmet, år för år på lopp och distanser. Och så drivs jag av att flytta mina egna gränser lite längre hela tiden. Tänk, jag tyckte att 42 kg i marklyft var enormt mycket - nu klarar jag 100 kg. Jag tyckte det var enormt att bara klara en knäböj med min egen kroppsvikt på axlarna - nu är det helt normalt. Mitt mål var att springa en mil under en timme - jag sprang på 46:59. Jag ville överleva ett maraton och nu är jag anmäld till en ultra. Steg för steg för steg utforskar jag allt det jag trodde var omöjligt. DET är roligt!

Jag motiveras också av de synliga resultaten. Att tjejen jag möter i spegeln ser starkare ut. Att axlarna är rundare, ryggen rakare, bröstmusklerna dyker upp. Och jag motiveras av att få peppa andra - därför gillar jag att instruera B.A.B.Y. Runners Team och NMT-gängen, och att driva friskvårdsprojekt på jobbet. Senast i dag hjälpte jag en deltagare i vårens komigång-projekt att hitta rätt träningsskor på gymmet.

Nåt annat som motiverar mig är andra människor som beskriver sin träning och sin motivation. Ann-Sofie till exempel. Som är lite av en ultra-guru för mig och som ska föreläsa på Blogger Boot Camp - och dessutom är arrangör av Tjejmarathon. Och Em Löfgren - jag känner inte henne, hon tränar för att tävla i Bodyfitness som inte alls är min grej egentligen, men hennes drivkraft inspirerar och motiverar mig. Jag snubblade över hennes blogg av en slump och jag älskar att läsa hennes tänkvärda ord. Sofia, såklart, och TEAM Uppochhoppa. Vardagspepp och kärlek och "good enough"-tänk. Jag skulle vilja ha lite peppande tavlor i mitt hem också, jag ska börja jobba på det!

I dag har kroppen vilat men knoppen har blivit utmanad. Tandläkarbesök för att fixa en krona (jag ska bespara er detaljerna men det var lätt något av det vidrigaste ever) OCH ett besök på Ikea. Det kommer vara värt det, men fy fasen vad det var tufft för skallen att göra två jobbiga saker på samma dag. Efter tandläkarbesöket susade jag in på närmsta fik och satt och kramade min mugg krampaktigt och djupandades i tio minuter innan jag kände att jag var i någorlunda skick igen. Det är inte mycket jag är rädd för men tandläkarstolen är skräckinjagande! Ikea var någorlunda obefolkat på en fredagseftermiddag så det var egentligen inte SÅ illa som det kunde ha varit - och allt vi skulle ha fanns, så det var relativt enkelt. Väntar bara på hemleveransen :-)

Inga kommentarer: