lördag 14 juni 2014

Malmömilen - som funktionär

Dags för Malmömilen i dag i fintsvenskt sommarväder. 18-20 grader, blandat sol och molnigt. Bra löparväder alltså och det var inte utan att det pirrade lite i löparbenen när jag köade för att hämta ut Joakims nummerlapp innan jag skulle på funktionärsinfo.

Vi fick besked om att vi skulle bevaka sista 2 km. Lotsa löparna rätt, hantera eventuell trafik och vara allmänt trevliga. Efter att vi hade fått info och funktionärsutrustning (reflexväst storlek XXXL tror jag, rejäl var den i alla fall!) gick vi ut längs bansträckan och placerade ut oss och riggade vårt område. Jag befann mig 200 m från mål tillsammans med 3 andra funktionärer. Vi kände oss väl förberedda - men precis när startskottet gick kom vår banchef och meddelade att banan var felaktig på hans karta och att i stället för att springa på cykelväg och trottoar på vår bit skulle löparna springa på vägbanan och därmed passera en av Malmös största korsningar. Som just då inte var avspärrad.

15.20 var vägen fortfarande inte avspärrad och vi började bli lite småbekymrade. Men vips dök två st bilar upp med ansvariga som riggade avspärrningar och lotsade bussarna rätt och fixade och när första löparna dök upp strax före halv fyra var allt klart.

Loppet flöt bra förutom några enstaka idioter. Folk som frågade om vi hade tillstånd att spärra av (eh, ja, det är Malmö Kommun som har spärrat av och polisen står därnere i korsningen!?!!?), några cyklister som kastade sig över korsningen och rätt in i löparna trots att jag instruerade om annat men okej, har man hörlurar så har man... och ett praktarsle i bil som var förbaskat grinig och sur och prompt ville prata med nån ansvarig för han bara MÅSTE hem och kunde inte förstå varför han inte fick köra bil på upploppet. D'oh.. Nåväl, vår kompis vägavspärrningsmannen hanterade det förtjänstfullt så vi slapp olyckor.

De löpare som hörde mig heja såg i alla fall ut att bli glada över hojtningen och tjejerna från B.A.B.Y. Runners Team gjorde också bra ifrån sig såg jag. Härligt att alla genomförde, det var flera som aldrig sprungit en mil förut - bra jobbat!

När de allra sista löparna hade passerat var det dags att plocka ihop och lämna in grejer och ge sig hemåt igen. Det var kul att vara funktionär - man begriper inte alltid när man springer lopp hur mycket jobb det faktiskt ligger bakom!

Inga kommentarer: