torsdag 5 juni 2014

Projekt supermat - utvärdering 1

Det är två veckor sedan jag var på introduktionsföreläsning som testpilot för supermat från Supernature. Dagen efter började jag med att göra som instruerat - blandade 5 olika pulver i en stor bunke och hällde upp i mindre byttor och så har jag tagit en matsked av mitt superpulver i en shake varje morgon, plus tre olika tabletter. Joakim var från början helsåld på projektet så han dricker också grön shake vilket är jättebra för det hjälper mig att komma ihåg den. Vi hade med oss shakers och pulver till hotellrummet förra helgen och det blir samma sak denna helg. Det är enklare att vara disciplinerad när man är två!

I veckan ombads vi göra en första videodagbok till projektet och så tänkte jag dela med mig av lite flera tankar här i bloggen.

De fem pulver vi använder är lecithin, riskli, purely greens max, aktiverade korngroddar och spirulina. I en härlig blandning då. Spirulina tenderar att smaka lite skumt men den smaken är jag van vid sedan tidigare. Vad jag inte var förberedd på var en konstig besk/söt eftersmak som möjligen kan komma från riskliet - i alla fall har jag fruktansvärt svårt för smaken! Joakim skakar på huvudet och säger att jag är hysterisk, han tycker inte alls att det är lika hemskt. I alla fall har jag testat att blanda shaken med alla möjliga sorters juice. Bäst hittills är äppeljuice med rikligt med färskriven ingefära i, och sämst är apelsin/blodgrape men det fick jag i och för sig också veta att apelsinjuice gärna får greens och spirulina att smaka pyton. Jag vet att det här med smak är en vanesak så jag bara kämpar på, nån vecka eller två till så har jag nog vant mig!

Effekter av supermat då? Alltså, jag hade velat ha en klon av mig själv som "kontrollgrupp" kan jag ju erkänna, för jag vet inte helt hundra vad som är effekter och vad som hade hänt ändå. På minussidan kom lite kaos i magen första veckan men det var jag beredd på, magen reagerade likadant på spirulina när jag började med det så det bekymrade mig inte. Det har lugnat ner sig också. På den mer positiva sidan är det här med återhämtning. Det verkar gå vansinnigt snabbt att komma tillbaka efter tuffare pass och tunga backar. Joakim konstaterade också att han kände sig pigg igen ganska kort efter Kullamannen. Vi kan inte veta om det är supermaten eller om det är så att vi har tränat väldigt rätt efter våra utmaningar men skulle det vara supermaten är det bra för träningsnördar!

Eftersom jag nu ligger i startgroparna för min utmaning Tjejmarathon i helgen så går jag inte så mycket på känsla den här veckan. Det är ganska strukturerat på träningsfronten (mycket vila, lite löpning) och på matfronten handlar det om att ladda alla depåer med bra grejer. Protein, bra fetter, massor med vitaminer och mineraler, och inte snåla på kolhydraterna. Dock har det hänt två gånger de senaste två veckorna att jag har varit sugen på vegetarisk middag (eller snarare, varit o-sugen på kött) vilket händer ganska sällan men i båda fallen har jag bejakat det och ätit andra proteinkällor i stället. Supermat eller reaktion på dagens matintag i övrigt? Oklart. Stay tuned för att höra fortsättningen på experimentet!

Inga kommentarer: