måndag 30 januari 2012

Proteinpulver - ja eller nej?

Malou skrev under helgen om proteinpulver. Ett läsvärt inlägg som alltid när Malou skriver. Men också ett inlägg som gjorde mig väldigt fundersam. Finns det folk som bara helt mindless petar i sig pulver utan att veta vad det innehåller? Och hur ställer jag mig egentligen själv till pulvret som jag under en normal vecka stoppar i mig fem av sju dagar?

Jo, det är såhär. Jag har faktiskt räknat på mitt matintag och jag har väldigt svårt att komma upp i de proteinmängder som jag ska ha för att min kropp ska orka bygga muskler. Det var inte förrän jag började ta proteintillskott som jag lyckades tappa fettmassa och lägga på mig muskelmassa. En rätt stor anledning till det är att jag har vansinnigt svårt att få i mig något alls efter ett tungt pass. Inte ens en banan går ner, jag känner mig bara illamående. Yoghurt, keso & co ska vi bara inte prata om - jag är inte brutalförtjust i dem vanligtvis och är de inte ens kalla så... nej, usch. En proteinpulvershake får jag i mig utan större problem och dessutom blir jag HUNGRIG på riktigt efteråt så att jag kan äta ett ordentligt mål mat.Utan proteinshaken kan det lätt gå 2 timmar utan att jag har fått i mig nåt mer än en mugg te och det funkar inte riktigt.

Okej, så har jag tänkt till när jag har handlat? Ja, det tycker jag. Först körde jag på Whey-80 och Charlotte Perellis tjejvariant av samma (jag lovar, det är ungefär samma innehåll, bara annan förpackning och dubbelt pris). Det är inte SÅ mycket konstigheter i dem, de innehåller ungefär 20 g protein per portion vilket är vad jag vill ha. MEN det är sötningsmedel i och jag gillar inte sötningsmedel. Så jag har grävt runt på marknaden för att hitta nåt som funkar. Prio ett - inga konstigheter. Prio två - jag vill ha ett pulver som jag kan skaka bara med vatten, på gymmet, efter träningspasset, och som smakar okej.

För tillfället har jag två olika pulver.
Ett veganskt ekologiskt från Life's Basics. Det innehåller protein från ärtor, hampa och ris. Det är sötat med xylitol (björksocker) vilket är bättre än aspartam, men inte helt hundra. Det innehåller inga smakämnen och aromer utan istället pulver av superfrukter som acai, goji etc och smakar helt okej. Pulvret är utan färgämnen och har en rätt skum grålila färg som inte blir aptitligare när man blandar med vatten! En riktigt bra grej med det här pulvret är att det inte luktar skunk när man glömmer en odiskad shaker i träningsväskan nån dag (och det händer ju aaaaaldrig...eh.... )

Det andra proteinpulvret kommer från Holistics och är ekologiskt, men baserat på vassleprotein. Det är helt osötat och jag har vanilj- och chokladvarianten. Tar man en skopa av varje och blandar med vatten blir det en dryck med mild chokladsmak och den ser ut som chokladmjölk ungefär. Även detta pulver ger mig ungefär 20 g protein per portion. Holistics pulver är helt fritt från konstigheter. Vaniljproteinpulvret funkar dessutom helt okej att blanda i gröt, smoothies och sånt.

Jag är fortfarande inte övertygad om att det är en bra idé att stoppa i sig nåt så pass hårdprocessat som proteinpulver är. Men för tillfället är det en bra lösning just för mig och jag har tänkt på både vad pulvret innehåller och om jag behöver proteinet! Och jag håller med Malou: Stoppa inte i dig kosttillskott i onödan, kolla upp om du behöver dem och VAD du behöver, och läs igenom innehållet ordentligt så att du vet vad du äter eller dricker.

1 kommentar:

Suzan sa...

Aaaaamen! (Sa hon och drog i sig sina morgonkosttillskott med krom, omega 3, dvitamin och lactovital ;)