torsdag 26 januari 2012

Recept: Lite grövre tekakor

Originalreceptet är från Allt om Mat men eftersom jag alltid måste "förbättra" lite så blev det som det blev. Direkt grova vill jag inte kalla resultatet men lite grövre i alla fall!

Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
2 msk sirap/honung
2 dl havregryn
1 dl kli (havre- eller kruskakli)
½ dl linfrön
1 ägg
2-3 dl fullkornsdinkelmjöl (eller grahamsmjöl)
8-9 dl vetemjöl special
100 g smör
Ev vaniljpulver, malen kardemumma

Mät upp kli, havregryn, salt, linfrön och mjölk i en gryta och låt det svälla i 5 min. Ta fram smöret och skär det i småbitar så att det hinner mjukna. Värm sedan till 37 grader och lös upp jästen i gröten. Rör ner sirap eller honung, ägg och eventuelt vaniljpulver och/eller kardemumma efter tycke och smak. Blanda i fullkornsmjölet och sedan vetemjölet lite i taget till en lös deg. Knåda/blanda i smöret bit för bit och sedan resten av vetemjölet tills degen har en bra konsistens och släpper skålens kanter. (jag brukar köra min i assistenten och låter degen vara aningen fuktig/klibbig, dinkelmjöl och kli suger upp mera vätska så degen brukar torka medan den jäser). Strö mjöl över degen i skålen och täck med bakduk eller jäslock. Låt jäsa till dubbel storlek, 45-60 min.

Ta ut degen på bakbord och knåda i mera mjöl om det behövs. Rulla degen till bullar (20-24 st) och sätt dem på hålplåt eller på bakplåt med bakplåtspapper med rejäla avstånd, de ska plattas ut sedan. Låt bullarna jäsa i 5 min, platta sedan till dem och nagga dem med gaffel. Jäs under bakduk ca 20 min och sätt på ugnen efter ungefär 10 minuter, 225 grader.

Pensla tekakorna med sirapsvatten (1 tsk sirap, 1 dl ljummet vatten) eller mjölk och baka i 8-12 minuter vid 225 grader tills de får en gyllene färg. Låt svalna under bakduk.

De håller sig fina och mjuka i 2-3 dagar i plastpåse men jag brukar frysa in nästan hela satsen direkt och tina upp några stycken i taget. 

Inga kommentarer: