måndag 15 juni 2015

Hälsohets. Mina tankar på området.

Jag har "hälsohetsat" tillräckligt i mina dar så jag har slutat hetsa. Jag har provat diverse dieter och magiska träningsformer, avstått från fett alldeles för att man blev smal av det, viktväktat, ätit LCHF och GI och allt möjligt. Undvikit diverse produkter för att de var "farliga" men nånstans slutade jag orka och började prioritera det som är viktigt. Vad är viktigast? Jo, äta, sova och kramas. I nån ordning. Det är mina allra viktigaste prioriteringar. jag ska äta ordentligt, hinna sova det jag behöver, och hinna kramas främst med min sambo men också med andra nära och kära.

Vad betyder då "äta ordentligt"? För mig betyder det varierad och balanserad kost. Många olika råvaror och tillagningssätt, inte samma mat dag ut och dag in. Om 80% av det jag äter är bra och ren mat (tänk råvaror utan innehållsförteckning som utgångsläge) så kan resterande 20% vara kanelbullar, glass, pizza m.m. utan att det händer några större katastrofer. Skulle det vara så att jag på den "dieten" tycker att jag går upp i vikt är det lätt att justera procentfördelningen mellan "mat" och "skräp" och/eller springa lite mer.

Det värsta med hälsohets i dag är alla hemska tidningsöverskrifter. Gå ner 10 kg på 3 veckor, superdieten som botar dina hudproblem, juicefasta som proffsen... Eller "Giftigt ämne hittat i knäckebröd/kaffe/mjölk/valfri vardagsvara". Inte OK. Alla de som inte är pålästa går på precis vadsomhelst och jag är less på att alla tidningar som riktar sig till kvinnor har diverse dieter med "fantastiska" resultat på omslaget. Fast det är egentligen inte hälsohets utan snarare bantningshets. Enligt min uppfattning alltså!

Inga kommentarer: