onsdag 30 juli 2014

Frågelåda B.A.B.Y. Runners Team, del 2

Jag har erbjudit våra medlemmar i B.A.B.Y. Runners Team att ställa sina frågor om att springa sin första mil eller sitt första lopp i facebookgruppen och så sammanställer jag svar i blogginlägg. Del 1 hittar du här.

Therese undrar hur hon sänker sin miltid från 57 till 55 minuter.
Enklaste sättet är att göra det vi gör - springa intervaller en gång i veckan och våga utmana! Det SKA vara obekvämt, det är då man får resultat. Våga springa långsamt på distanspassen och springa snabbt på intervallpass. Långa intervaller i tävlingsfart eller lite snabbare är bra för att vänja sig vid farten.

Anna undrar vad man ska tänka på de sista timmarna inför ett lopp.
Ett rejält mål mat 3-4 timmar innan tycker jag är bra. Och vätska i rimliga mängder, gärna kontinuerligt fram till starten. Det är ingen skada till att äta t ex en frukt eller rawfoodbar 45-60 minuter innan start, tycker jag. Lite hungrig får man vara men inte utsvulten! Traska inte runt för mycket på eventområdet utan försök slappna av. Lämna väskor och överdragskläder i god tid så att det inte blir panik. Prioritera toalettbesök. Och våga värma upp som du brukar i stället för att göra Friskis uppvärmning om du inte känner dig bekväm med den. Ta det lugnt i början, hitta ditt tempo och flyt med så är du snart i mål!

Therese undrar vilka styrkeövningar man ska göra för att bygga upp snabbhet.
Det handlar inte så mycket om vilka övningar du gör utan hur du gör dem. Du behöver träna maxstyrka och explosivitet. Dvs. 4-5 set om 3-5 repetitioner av t ex knäböj, marklyft och frivändningar. Boxjumps och utfallshopp är kanon för explosivitet och fart men fokusera här på att hoppa högt och gör max 5 repetitioner i 3-5 set. Om du ska orka vara snabb behöver du också vara stark i bålen och det är bra att göra diagonala övningar, t ex diagonala rygglyft, cykelsitups och russian twist.

Inga kommentarer: