måndag 28 juli 2014

Styrkepass 1

Jag kommer detaljera mina styrkepass lite mera denna vecka så att Katarina får en närmare beskrivning av vad jag pysslar med på gymmet. Dagens pass kändes egentligen rätt oinspirerat från början (värmen...) men det blev ganska bra kvalitet på det ändå tyckte jag.

Styrkepass 1 är ett lättare och mer funktionellt pass jämfört med styrkepass 2. Malou plockade fram det här passet till mig 2012 när jag tränade inför halvmaraton och milen och tanken var att det skulle ge löparstyrka utan att begränsa löpningen. Jag hatälskar passet eftersom det innehåller en hel del övningar jag har svårt för och känslan var lite grann att Malou petade i alla mina svagheter!

Jag cyklade till gymmet i 30+ så det var ju inte som om jag frös. Tog 5 minuter på mig att jobba lite rörlighet med pinne - lite axlar, lite bålrotationer, good mornings och overhead squats.

Övning 1 Superset overhead squats/enbensmarklyft. Ett uppvärmningsset med bara stång, sedan 4 x 5/5 reps. 25 kg.

Övning 2 Armhävningar med förflyttning. En hand i golvet, en hand på stepbräda. Armhävning, "vandra" över stepbrädan så andra handen hamnar i golvet, armhävning - etc. 3 x 12 repetitioner.

Övning 3 Superset kickups/wallclimbers. 3 x 5/5 reps. Kickups går bättre än wallclimbers kan man säga. Detta är både fobiskola, rörlighet, bålstabilitet och styrka i axlar/armar.

Övning 4 Chins/Pullups/Räckhäv efter eget val. I dag Räckhäv eftersom gymmet inte besitter ett chinsräcke som funkar för mig. 4 x 5 reps.

Övning 5 Latsdrag i dubbel kabelmaskin. Knästående, ett handtag i varje hand, handflatorna är framåt. Dra inåt/neråt, led med armbågarna, tänk skulderbladen neråt. Ger för mig bättre kontakt med "chinsmusklerna" än vanliga latsdrag. 4 x 5 tunga reps.

Övning 6 Ryggliggande indrag boll (baksida lår). 3 set om 5 reps per ben + 10 reps med båda benen. Finfin kontakt!

Avslutade passet med stretch och lite liggande bålrotationer för att det kändes skönt.

I kväll har jag instruerat NMT med fokus på att vi inte skulle springa livet ur oss i värmen så vi höll oss i skuggan och fokuserade på komplexa helkroppsövningar som overhead squats med stock, turkish getups och reverse burpees. Jag tror nog deltagarna tyckte det var rätt jobbigt ändå...

Inga kommentarer: