lördag 12 juli 2014

Race report SM-milen: Oimponerad!

Oimponerad över min egen prestation men också över arrangemanget på SM-milen. Och det tycker jag är synd. Man tror ju som vanlig motionär att det blir "lite extra" när det är SM, men så var inte fallet. Snarare tvärtom.

Om min egen prestation kan jag bara säga att jag försökte, och det höll inte. Gick ut ganska tufft för att försöka ligga i paritet med mitt personbästa - det kändes bekvämt i ungefär en kilometer, efter tre kilometer höll jag på att avlida och fick dra ner på tempot och sen var det bara tungt och mera tungt. Ganska jävligt. Sluttiden på runt 52 minuter är 5 minuter sämre än mitt pers och det tycker jag inte är särskilt bra. Sen får jag ju erkänna att den strukturerade löpträningen har det varit sådär med det senaste halvåret och om jag vill satsa på en bra miltid så får jag ta tag i den biten. Jag har inte bestämt mig för om det känns viktigt, men det går ett snabbt millopp i höst om jag skulle bestämma mig för att göra den satsningen. Borde iofs kunna kombineras med träning mot Tough Viking så kanske jag ska anstränga mig lite. Vi får se.

Om arrangemanget då? Hafsigt, ostrukturerat. Tyvärr. Jag vet att man hade förväntat sig 3.000 anmälda och det blev bara ungefär 1.000 men det är ingen ursäkt. Några exempel följer.
  • Dålig skyltning - svårt att hitta till väskinlämningen där man också skulle lämna värdesaker. Men helt ärligt.... om vi kör väskinlämning och lovar att man kan lämna värdesaker - är det då okej att folk får lov att kliva in och rota i sina väskor helt obehindrat? För det gjorde de - och alla bara klev rakt in och hämtade sina grejer efteråt utan att nån kollade att vi tog rätt väska.
  • Det var tydligt skyltat till toaletter inne på Stadion men ljuset var inte inkopplat så man fick gå på muggen i mörker. Eller leta sig in till diverse toaletter inne vid väskinlämningen där det var långa köer. Bajamajor kanske hade varit ett alternativ? 
  • Avspärrning av banan funkade sådär. Jag vet att vi som kommer i mål 20 minuter efter eliten inte är superstars men krockar med fotgängare och cyklister borde kunna undvikas. 
  • Musik före start och vid målgång kanske? Nu var det ingenting. Musik till uppvärmningen, men sedan bara snackade speakern på och helt plötsligt hördes startpistolen. Och så sprang vi. Sen kom vi tillbaka och speakern snackade... Tja. 
  • Längs banan hände INGENTING. Nån enstaka i publiken hejade men annars inget. Det kan vara så att det är en regel på ett SM att det inte får vara underhållning eller annat som stör men det var segt! På terränglopp stör det mig inte för fem öre för då händer så mycket annat, men på stadslopp får det gärna hända grejer... 
  • Goodiebag? Vi skulle få en "goodiebag med presenter från våra partners". Ahem. En City Gross-kasse med ett sjok reklambroschyrer och nån mysko korthållare med reklambudskap på. Inte ens en liten rabattkupong om man inte räknar prova-på-erbjudandet på en ny löpartidning, inte ens ett produktprov på liniment. Och så fick vi vatten, en banan och en Powerade i en ny smak som jag inte uppskattade - men det kanske andra gjorde. En goodiebag värd namnet var det inte på långa vägar.

Var det inget som var bra med loppet då? Jodå.
  • Nummerlappsutdelningen på Intersport var supersmidig och när jag bad sekretariatet rätta mitt födelseår i startlistan var det inga problem alls. 
  • Banan var trevlig - roligare än Malmömilen och man slipper blåsvädret nere vid vattnet. Bra grej.
  • Loppet startade i tid. Och det var bara lite tight precis 500 m efter start när vi skulle svänga in på en cykelväg.
  • Det är fortfarande skitcoolt att springa samma lopp som Musse Mohamed (han blev för övrigt tvåa totalt och satte nytt rekord i sin klass i Veteran-SM). Och en massa andra superstars var också med. 
  • Vätskekontrollerna var SUPER. Riktigt bra. Skyltade i tid, funktionärer visade väg, det fanns både sportdryck (blå Powerade) och vatten, massor med folk, massor med vätska och vattnet var kallt. BRA jobb!
  • Det fanns vatten direkt efter målgång. Kallt, friskt vatten i mängder precis när det behövdes. Bra!
  • Och sen är det jätteroligt att springa lopp med målgång inne på stadion och sista varvet på riktig löparbana. Det känns helt enkelt lite mera "riktigt".
Sammanfattningsvis: Om jag ska göra bra tider på millopp måste jag gå in lite mer för projektet. Och jag kan absolut tänka mig att springa SM-Milen om den går i Malmö igen men jag hoppas de fixar till lite smågrejer så att det blir riktigt bra. 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan bara instämma i dina kommentarer om arrangemanget. Blev så förvirrad av "goodiebagen" att jag förutsatte den var länsad och därför tog en ny... Men, alla var ju länsade :-) Å andra sidan var medaljen snygg och jag lyckades med personbästa så jag kan förlåta en del idag.

/Tobias

Anonym sa...

Som orutinerad löpare hade jag uppskattat att man trots allt (dvs trots bara 1000 löpare) hade markerat ut startgrupperna tydligare och släppt dem med lite fördröjning då det blev en hel del labyrintlöpning 1:a kilometern.
Vädret var nästintill perfekt, kanske hade uppskattat en avsvalkande vindpust dock...det hade kunnat vara ett helvete med sol och 25 grader.
Håller annars med om att det var en trevlig bana. Kanske hade behövts lite mer lokal reklam för att få ut folk längs banan.

Pernille sa...

Ja, det verkar ju som om jag inte var den enda som var oimponerad då... Det där med distansen tycker jag är det största problemet faktiskt - är det ett SM så är det. Klantigt!