måndag 6 januari 2014

Destination: Vardag

Sista lediga dagen i dag och vi har så smått börjat förbereda oss för att det ska bli vardag igen.

Det är ingen hemlighet att jag gillar rutiner och fasta tider. Att jag trivs bäst med att gå och lägga mig och gå upp ungefär samma tider varje dag och att jag skriver listor för att göra saker i rätt ordning. Min mat- och sovklocka är ökänd i omgivningen. Men nu, när vi har varit lediga och dagarna har sett annorlunda ut är allting lite upp och ner och det är dags att börja sikta in sig på vardagen igen. Jag längtar lite. Längtar till ordning och reda, till en vardag jag känner igen!

I går ringde klockan vid åtta. I dag vid sju - så känns det inte lika jobbigt när den ringer vid sex i morgon bitti. Och jag har planerat för sen morgon på jobbet så att jag hinner gå och träna först - det känns viktigt att få en bra start på dagen. I går tog jag ett varv med dammsugaren och fixade badrummen, så slipper vi tänka på det - och i dag blir det storhandling och lite planering av veckomatsedeln.

Det blir enklare så. Morgonen blir enklare när väskan redan är packad och kläderna framplockade. Kvällen blir enklare när kylskåpet är välfyllt och vi vet vad vi ska laga till middag. Visst - det känns inte alltid lika kul när jag behöver lägga den där kvarten varje kväll på att fixa och organisera och tänka, men för mig är det värt det många gånger om dagen efter.

Tråkigt, tänker du kanske. Att planera och organisera. Varför inte vara lite spontan? Jo, det har två anledningar. Den ena anledningen är att om jag planerar och fixar och förbereder så får jag mer tid över för att göra det jag vill göra - som att träna eller läsa böcker. Den andra anledningen är att om jag kortar startsträckan och förbereder vardagen för mig själv har jag mera ork och energi över för att vara spontan när det plötsligt händer något. Så funkar jag :-)

Inga kommentarer: