torsdag 1 mars 2012

Bubbel-bubbel-bubbel

Precis en sån dag har det varit - en så där dag då jag bara bubblar av glädje och överskottsenergi. Gillar't! Från att jag dansade medan jag kokade frukostgröten till en löprunda med flyt, en jobbdag där saker gick som jag gärna ville, en hastig inköpsrunda där jag kom ihåg allt jag skulle och ett middagsexperiment som blev ovanligt lyckat.

Känner mig lugn, utvilad, positiv. Efter en helt vanlig dag i morgon väntar långhelg och kursvecka i huvudstaden. En kursvecka som är späckad med roligheter förresten - avslutningsmiddag med gänget, snabbplanerat cirkelfyspass och förmodligen fler tidiga löprundor då jag kan skrämma slag på byggjobbarna som bygger nya arenan. Det blir minsann BRA det här!

Mitt i all planering har jag också hunnit med att fundera över min löpträning. Som jag inte riktigt fixar att lägga ett fast schema för just nu men gärna vill ha lite struktur på. Måste jobba på uthållighet, måste jobba på farten.

Lösningen blev denna:
Mån-fre vill jag totalt springa minst 10 och gärna 12 km. Det inkluderar inte intervallpasset på löpband och inte heller transportlöpningen till/från NMT. Det kan vara morgonjoggar, intervallpass (med lite längre intervaller), tröskelpass, fartlekspass - run happy helt enkelt. Ett långt eller flera kortare pass.
Lör-sön vill jag springa ett långt LÅNGSAMT pass på minst 1½ timme och jobba upp mot 2 timmar.

Tanken är förstås att jag inte ska slita ut mig samtidigt som jag behöver de långa passen för uthålligheten. Och det räcker inte riktigt att bara springa ett långpass i veckan även om NMT innehåller en del löpning. De korta intervallerna på löpbandet är bra för konditionen och för fartträningen, sen behöver jag plocka in lite långa intervaller och tröskelpass för att kunna hålla farten en hel halvmara. Jag ska försöka fokusera på att inte springa mittemellanpass i mittemellanfart för ofta - de där 5-6 km-passen i 6-fart gör förmodligen inte så stor nytta och tyvärr tenderar jag just nu att springa såna pass lite för ofta. Bättre då att springa 2 långsamma km, 2 snabba och sedan ytterligare 2 långsamma. Även om det ger samma genomsnittsfart sett över hela passet så får jag mer kvalitet i träningen på det viset.

Morgonjogg är lite av ett undantag fortfarande - att jag ens gör det är en seger varje gång, och de får helt enkelt gå i den fart som finns just den dagen!

1 kommentar:

Suzan sa...

Har också mål men int i dina kaliber ;)
En mil i veckan (uppdelat hur jag vill =)